Nieuwe E-book deel 3 brandwerendheid is uit

Terug

Nieuwe E-book deel 3 brandwerendheid is uit

Hieronder leest u een verkorte weergave uit het E-book over brandveilige isolatiesysteembouw. Deel 3 heeft als titel “Vakmanschap is meesterschap, van theorie naar praktijk”. Hierin behandelt Roma isolatiesystemen hoe je de theorie van regelgeving en voorschriften met betrekking tot de brandwerendheid van isolatiebouwconstructies vertaalt naar de praktijk. U vind in het E-book uitgebreide informatie over normeringen, WBDBO-eisen en factoren die van invloed kunnen zijn.

Aan welke eisen moeten de sandwichpanelen voldoen met betrekking tot de brandwerendheid in koel- en vrieshuisbouw?

Wanneer voor PIR-brandwerende sandwichpanelen of brandwerende steenwol sandwichpanelen kiezen?

Bij een WBDBO-eis van 30 of tot en met 60 minuten past men meestal PIR-isolatiepanelen toe omdat deze betere isolatie-eigenschappen bevatten voor deze geconditioneerde ruimten. Indien er sprake is van een ongeconditioneerde ruimte en WBDBO-eis van meer dan 60 minuten, dan worden meestal steenwol isolatiepanelen toegepast.

Welke deuren kiest u?

Ook ten aanzien van de doorgangstechniek in koel- en vrieshuizen moet u een keuze maken uit deuren die voldoen aan de brandwerende eisen én aan uw logistieke wensen.
De volgende punten spelen hierbij een rol:

 • zelfsluitend in geval van brand
 • brandwerendheideis WBDBO: 30, 60 minuten of meer
 • functionaliteit / snelheid / afmeting
 • isolatiewaarde

 • Waar moet u rekening mee houden bij doorvoeren en sparingen?

  Soms worden sparingen in de brandwerende isolatiewandconstructie gemaakt voor doorvoeren van leidingen van technische installaties. Ook hiervoor gelden brandwerendheidvoorschriften.
  Leidingen worden regelmatig door brand- of rookwerende isolatiepanelen wanden gevoerd. Deze mogen de brand- en/of rookwerendheid van die wand niet aantasten. Kunststof leidingen bijvoorbeeld, smelten al bij een temperatuur van 120 - 150 °C. Hierdoor ontstaat een gat in de wand/vloer waardoor branddoorslag kan ontstaan. Dit voorkom je door gebruik van wurgvoorzieningen. De toepassing hiervan is afhankelijk van het soort doorvoer en de afmeting. Deze schuimen bij verhitting op en dichten het gat automatisch af.

  Soorten wurgvoorzieningen:

 • brandmanchet
 • firewrap
 • bij verhitting opschuimende grafietkit

 • Daarnaast moet de ruimte tussen de leiding en de sparingswand brandwerend worden afgedicht met een afdichtingsmiddel zoals mortel, brandwerende kit of steenwol.

  Welke voorschriften gelden er voor ramen en puien?

  Ook bij toepassing van ramen en puien in brandwerende sandwichpanelen wanden, gelden er brandwerende voorschriften ten aanzien van het materiaal en de toepassing.
  Wilt u een brandwerende wand laten bouwen conform de WBDBO-eis en daarin een raam laten plaatsen? Dan behoren zowel het gebruikte glas als de kozijnconstructie van het raam ook te voldoen aan de gestelde WBDBO-eisen. De kozijnconstructie inclusief het brandwerende glas is afgestemd op de brandwerendheidseis (enkelzijdig of dubbelzijdig).

  Waar moet u aan denken bij vloerisolatie?

  Voor de vloerisolatie gelden geen brandwerende eisen omdat deze onder de dekvloer komt te liggen en geen risicofactor vormt voor brandgevaar. Aandachtspunt is wel om in verband met het slijpen en lassen tijdens de gewapende betonvloerlegging, veiligheidsvoorzieningen te treffen, omdat de vloerisolatie (meestal EPS), zeer goed brandbaar is en in hoge mate bijdraagt aan branduitbreiding (zie omschrijving brandklasse E volgens EN 13501-1).

  Overig Blog/Nieuws