Blog/Nieuws

Terug

Blog/Nieuws

Geslaagde sandwichpanelen gevelreiniging bij Schmidt Zeevis

High Care-vensters

Ruitenberg Ingredients bouwt nieuwe productielocatie in Ruinerwold

Vriescel bouwen in een bestaande bedrijfshal? Roma geeft u 5 tips

Nieuwe editie Roma Info is uit!

Archief

Blog/Nieuws

Op deze blog- en nieuwspagina leest u met regelmaat blogs, nieuwsberichten, tips en wetenswaardigheden die te maken hebben met ons bedrijf, onze isolatiebouw projecten of producten.

Geslaagde sandwichpanelen gevelreiniging bij Schmidt Zeevis

Het bedrijfspand van Koninklijke Schmidt Zeevis in de Spaanse Polder in Rotterdam heeft recent een frisse voorjaarsschoonmaak ondergaan. De gevelreiniging is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van de sandwichpanelen gevels.

Waarom reinig je stalen sandwichpanelen gevels?

Roma Projects heeft achter een stalen scheepswand op twee verdiepingen sandwichpanelenbouw gerealiseerd. De gevels zijn opgebouwd met Roma-sandwichpanelen P in RAL-kleur 9010 met microprofilering en een polyester coating van 25 mu. Het markante pand in de vorm van een zeewaardig schip is in 2015 opgeleverd en vormt nog steeds het visitekaartje van het bedrijf.

Daarom besloot het spraakmakende en onderscheidende visverwerkende bedrijf de gevels een grote schoonmaakbeurt te geven. Ook vanwege de fijnstof die via de wind van de nabij gelegen A15 op de gevels strijkt, besloot Schmidt Zeevis dat het tijd was voor een reiniging van de 4500 m² geveloppervlak.

Hoe reinig je stalen sandwichpanelen gevelwanden?

Door gevels op de juiste manier te reinigen, blijven zowel de technische als de esthetische (glans en kleur) eigenschappen langer behouden. Voor het reinigen riep Schmidt Zeevis de hulp in van Borstelcleaning. Dit Friese bedrijf van de gebroeders van der Bles past een zelf doorontwikkelde reinigingstechniek toe voor het schoonmaken van stalen gevels.

Video

Bij het schoonmaken gebruikt Borstelcleaning radiografisch aangestuurde borstels welke, eventueel ook met een mobiele kraan, tegen de gevel worden gepositioneerd.

Cleaningtechniek met drie pijlers

Alle oppervlakken (ook kozijnen/glas) worden door de borstels met gelijkmatige druk minimaal 4x intensief geraakt. Hiernaast gebruikt Borstelcleaning warm water waardoor de vervuiling makkelijker van de gevel wordt los geborsteld. Een derde belangrijke factor is de toevoeging van het juiste reinigings- en glansmiddel tijdens het borstelen. Hierbij gaat het om het middel wat het meest geschikt is gezien de vervuiling, de coating, de positie en geografische ligging van het gebouw.

Naderhand wordt er afgespoeld met warm water, zodoende de gevels glad, glanzend en afparelend te maken.
De intensiteit van het borstelproces maakt de oppervlakten ook glad, glanzend en antistatisch. De gevel zal hierdoor langer schoon blijven.

Opdrachtgever Jos van Vuren van Schmidt Zeevis is in zijn nopjes met de schone en spierwitte gevels: “Reiniging met de borstel leverde veruit het beste resultaat op. Ook de resterende delen, zoals de opbouw in de vorm van de kajuit hebben weer hun oorspronkelijke uitstraling gekregen”.

High Care-vensters

Verzonken gemonteerd en vlak afgedicht naar de wand

Vraag en doel van flush-afwerkingen?

Vanuit de voedingssector is er steeds meer vraag naar flush-afwerkingen. Het doel hiervan is dat door de toegepaste bouwmaterialen geen of zo min mogelijk horizontale vlakken, naden, kieren of scherpe hoeken ontstaan bij de inrichting en afwerking van de oppervlakken. Zo zullen stofresten, vuil of bacteriën niet achterblijven in de hygiënische ruimten.

Ontwikkelingen van de Flush, Foodcare en High Care-afwerking?

In de cleanroom sector is het vlak afwerken van oppervlakken bij de bouw en inrichting van ruimten al jaren een gemeengoed. Ook in de geconditioneerde voedingssector is een blinde bevestiging (zonder parkers in het zicht) van isolatiepanelen, profielen en raamkozijnen steeds vaker gewenst.
Zo schrijft de EHEDG-richtlijn (Ontwerpprincipes voor voedingsmiddelenbedrijven) in binnen- en buitenmuren en ramen voor in nauwsluitende kozijnen die verzonken zijn gemonteerd en doorlopend en vlak afgedicht naar de muren.

In de voedingssector past men al voedselveilig afgewerkte vensters toe in sandwichpanelenwanden. Zo behoudt men tijdens het produceren een goede kijk op de processen. Roma Products heeft hiervoor al een aantal jaren een r.v.s.- foodcare venster in haar assortiment. Dit is een blind bevestigd en in de hoeken gelast r.v.s.-kozijn met 1 x dubbel isolatieglas voorzien van antisplinterfolie.

In de isolatiesysteembouw blijft een stabiele afwerking van bouwmaterialen zoals deuren en ramen die geheel flush afdichten met de wand een uitdaging. Hiervoor is een paneelomvattend kozijn nodig. In nauw overleg met klanten en architecten heeft Roma Products nu ook een High Care vast raamkozijn ontwikkeld.

Dit High Care-venster heeft dezelfde kenmerken als het Foodcare venster, maar is vlak met de wand afgewerkt en voorzien van 2 x dubbel isolatieglas met een spouw ertussen. Het High Care-venster is bestemd voor binnentoepassing in zowel sandwichpanelen wanden als in bouwkundige wanden.

Inmiddels zijn een aantal projecten gerealiseerd waar de High Care-vensters zijn toegepast:

 • Ausnutria Heerenveen
 • Danone Nutricia Haps
 • Jo Herbots Sint Truiden

 • Ruitenberg Ingredients bouwt nieuwe productielocatie in Ruinerwold

  In Ruinerwold bouwt Roma in opdracht van aannemer ADST Twello aan een nieuwe productielocatie voor Ruitenberg Ingredients. Eind oktober 2018 is de montage van de staalconstructie gestart. Inmiddels is de montage van de gevelpanelen in een ver gevorderd stadium. Totaal worden er zo'n ca. 6.000 m2 sandwichpanelen geleverd en gemonteerd t.b.v. gevels, binnenwanden en plafonds. Tegelijkertijd worden er ook Roma-deuren en ramen geïnstalleerd.

  Uitbreiding productielocatie

  Het 80-jarige familiebedrijf Ruitenberg Ingredients ontwikkelt en produceert een breed assortiment aan hoogwaardige concepten en toepassingen voor de voedingsmiddelenindustrie. De productie vindt plaats op diverse productielocaties in onder andere Twello, Peize en Ruinerwold.

  Wegens groei van de bedrijfsactiviteiten wordt achter de bestaande productielocatie in Ruinerwold een nieuwe productielocatie gerealiseerd. Hierdoor zal de totale productieoppervlakte op deze locatie worden verdubbeld. De nieuwbouw bestaat uit 4.021 m2 begane grondvloer en 704 m2 verdiepingsvloer. In het nieuwe bedrijfspand komen kantoor/R&D-, test- , productie- en logistieke ruimten, geconditioneerde ruimten (zowel warm als koud) en enkele cascoruimten ten behoeve van uitbreiding in de toekomst.

  BREEAM Outstanding

  Het nieuwe pand verrijst in de kenmerkende Ruitenberg-huisstijl en voldoet aan de huidige en de te verwachten eisen rondom kwaliteit, voedselveiligheid en milieu. Voor dit project heeft het bouwteam de ambitie uitgesproken om het hoogste niveau, oftewel BREEAM Outstanding (5 sterren), te behalen. Voor de koel- en vriesopslag hanteert men de ENE 1 beoordeling met de technische checklist koel/vriesruimten. De BREEAM expert is W4Y Adviseurs B.V.

  Vriescel bouwen in een bestaande bedrijfshal? Roma geeft u 5 tips

  5 tips om ijsbergen en valkuilen te omzeilen

  Vriescellen bouwen in een bestaande bedrijfshal heeft Roma Nederland B.V. in haar bestaan al vele malen uitgevoerd. Wilt u een nieuwe inpandige industriële vriescel op de bestaande betonvloer plaatsen die belastbaar is voor stellingen en heftrucks? Leest u dan verder in deze blog met daarin een aantal tips die er wellicht voor kunnen zorgen dat er geen ijsbergen gaan vormen.

  Tip 1 - hoe is de opbouw van de nieuwe vloer van de vriescel?

  Belangrijk is dat er een geïsoleerde vloer komt op de reeds aanwezige betonvloer. Waarom? Dit vanwege het hoge risico op door- en opvriezen van de bestaande vloer. Hoe ziet zo'n vloer er dan uit bij hogere belastingen? Het is dan noodzakelijk om een extra vloerpakket aan te brengen middels een druklaag met vloerverwarming, een dampremmende folielaag, 2-laagse vloerisolatie, een dampdoorlatende folielaag en een gewapend betonnen bovenvloer. Let op want je creëert al snel een hoogteverschil van minimaal 250 mm tot 400 mm.

  Tip 2 - wat is het extra gewicht van de nieuwe vloer met de maximale vloerbelasting?

  Het gewicht van de nieuwe vloeropbouw en het gewicht van de palletstelling inclusief pallets: voorzie dat de gehele vloeropbouw dit gewicht aankan. Niet alleen de dekvloer, maar vooral de bestaande betonnen ondervloer, isolatie en fundering moeten voldoende draagkrachtig zijn. Het gewicht van de extra betonnen dekvloer moet niet onderschat worden. De maximale vloerbelasting is afhankelijk van het product en de wijze waarop dat wordt opgeslagen.

  Tip 3 - waar moet je op letten bij de oprit naar de vriescelvloer?

  Indien er sprake is van een oprit van de bestaande vloer naar de vriescelvloer: is deze voldoende lang om het niveauverschil zonder complicaties te overbruggen? Veel bedrijven hanteren de veiligheidsregel: maximaal 7 graden hellingshoek. Tevens is het raadzaam te overwegen om in de hellingbaan ook een vloerverwarming aan te brengen, zodat er nooit ijsvorming kan ontstaan.

  Tip 4 - is de staalconstructie berekend op extra dragende belasting van het plafond?

  Maak een voorziening om de plafondpanelen af te hangen aan de bovenliggende (staal)constructie en check of deze is berekend op een extra dragende belasting.

  Tip 5 - is de staalconstructie berekend op de ophanging van de verdampers?

  De verdampers in de vriescel kunnen niet aan het plafond hangen. Houd er rekening mee dat de installateur de verdampers in de vriescel moet ophangen aan de bovenliggende (staal)constructie.

  Nieuwe editie Roma Info is uit!

  Jaarlijks geven wij een gedrukte nieuwsbrief uit voor alle geïnteresseerden in ontwikkelingen en achtergronden over onze isolatiebouw: de projecten en de producten. In dit vluchtige digitale tijdperk met apps geeft deze nieuwsbrief een uitgebreider beeld van de mooie projecten waaraan wij meebouwen en wat wij voor u kunnen betekenen. Op een eigen gekozen en rustig moment kunt u dit nog eens nalezen.

  In deze editie:

 • Uitbreiding assortiment sandwichpanelen met nieuwe coatings en kleuren
 • Europastry legt de lat hoger bij uitbreiding
 • Omkastingen voor aandooitunnel Fluidor Equipment
 • Brandwerende High Care draaideuren succesvol toegepast in projecten
 • Roma Dämmsysteme BES-6001-gecertificeerd
 • Bezoek ons op de Zeeuwse Fruitteeltdag

  Wilt u ook de Roma Info ontvangen? Meldt u zich dan hier aan.

 • Abonneren op Roma Info nieuwsbrief

  Download hieronder de nieuwe editie van de Roma Info

  Roma nieuwsbrief november 2018

  Terug

  Top

  Archief

  Aandocken bij koel- en vrieshuizen

  Het aandocken van de vrachtwagen bij ...Lees meer

  Wilt u zonnepanelen op uw sandwichpanelendak?

  In de utiliteitsbouw staat duurzaamhe...Lees meer

  Uw investering in sandwichpanelen brandveilig ?

  Met sandwichpanelen brandveilig bouwe...Lees meer

  Sandwichgevel renovatie: mooi of in de plooi ?

  Gevelrenovatie met sandwichpanelen of...Lees meer

  De Zeeuwse Fruitteeltdag 2019

  Zeeuwse Fruitteeltdag 2019 verslagLees meer

  Welkom op de FRUCTURA 2018

  Wat is de FRUCTURA-beurs en wie nemen...Lees meer

  Nieuwbouw Hoogvliet Supermarkten in Bleiswijk

  Hoogvliet Supermarkten bouwt in Bleis...Lees meer

  Tuinderij Vers Brielle bouwt voort op succes

  Voor Tuinderij Vers in Brielle bouwt ...Lees meer

  Hoera Roma bestaat 40 jaar!

  De oorsprong van Roma isolatiesysteme...Lees meer

  Van Gelder Groente en Fruit Ridderkerk

  Van Gelder Groenten en Fruit nieuwbou...Lees meer

  Nieuwe kantbank zetwerk profielen

  Over de vervanging van één van de kan...Lees meer

  Bouwen ambient koelhuis in Puurs

  Voor opslag van steriele en gekoelde ...Lees meer

  Isolatiebouw project in de mix of helemaal nix?

  Isolatiebouw project met sandwichpane...Lees meer

  Vrieshuis ontdooien of uitzetten? Waar let je op?

  Soms noodzaakt de situatie dat je een...Lees meer

  Roma Projects bouwt voor Eosta en IQ Packing

  Voor Eosta bouwt Roma Projects koelce...Lees meer

  Nieuwe E-book deel 3 brandwerendheid is uit

  brandwerende sandwichpanelen voor koe...Lees meer

  Pendeldeuren foodsafe voor de bakker

  Pendeldeuren foodsafe voor in een bak...Lees meer

  Bouw museum depots erfgoed Gent

  In opdracht van Helicon Conservation ...Lees meer

  Pallet koeling op maat

  De displaykoeler of palletkoeler is e...Lees meer