Blog/Nieuws

Terug

Blog/Nieuws

Nieuwe VCA*-certificering ontvangen

Condensvorming aan geïsoleerd panelenplafond: hoe krijg je het en hoe vermijd je het?

Nieuwbouw Wilko Fruit

Nieuwe editie Roma Info is uit!

Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw

Archief

Blog/Nieuws

Op deze blog- en nieuwspagina leest u met regelmaat blogs, nieuwsberichten, tips en wetenswaardigheden die te maken hebben met ons bedrijf, onze isolatiebouw projecten of producten.

Nieuwe VCA*-certificering ontvangen

Toetsing

Roma Nederland B.V. heeft van het inspecterende Bureau Veritas het nieuwe VCA* 2017/6.0 certificaat ontvangen. Dit certificaat betekent een positieve stap in het certificatieproces en een erkenning van haar veranderings- en verbeterprocessen.
Bureau Veritas toetst elk jaar de organisatie om de rechtsgeldigheid van het certificaat te blijven waarborgen.

Veiligheid mag nooit en te nimmer ten koste gaan van de laagste prijs. Roma Isolatiesystemen streeft een actief beleid na om veilig gedrag en veilig werken te bevorderen. Dit klinkt misschien als overbodig of een open deur. Maar door continu aandacht voor veiligheid, verhogen we het besef.

Toolbox, werkplekinspectie en LMRA

Veiligheid moet als onderdeel van het dagelijks werk in ons gedragspatroon zitten. Door bewuster met veiligheid om te gaan, reduceert het aantal ongevallen met bijbehorend verzuim. Om dit doel te bereiken maken we gebruik van een toolbox.
Dit is een korte bijeenkomst waarin we door middel van tekst of afbeeldingen mensen aanzetten tot nadenken over het veilig handelen tijdens het uitoefenen van hun dagelijkse taken.

Naast toolboxen vinden er ook regelmatig werkplekinspecties plaats, (bijna) ongevallen rapportages en Last Minute Risico Analyses. Dit laatste betekent niet meer dan dat je constant de situatie/werkplek op mogelijke risico’s en gevaren inschat en hierop direct reageert. Door dit te doen, lopen we minder kans op onderbreking of vertraging van het bouwproject.

Condensvorming aan geïsoleerd panelenplafond: hoe krijg je het en hoe vermijd je het?

Condensvorming op plafonds

In geconditioneerde ruimten is de relatieve luchtvochtigheid zeer belangrijk. Een te lage relatieve luchtvochtigheid geeft kans op uitdroging van de opgeslagen producten. Een te hoge relatieve luchtvochtigheid geeft kans op ijsvorming op de verdamper van de koelinstallatie en condensvorming in de ruimte.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inspecteert voedselverwerkende bedrijven in de voedingsindustrie. Daarbij kijkt ze ook naar het inspectieonderdeel hygiënische inrichting. Bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van schimmels en bacteriën op wand- en plafondoppervlakken. Dit ontstaat door condensvorming in en rond de geconditioneerde ruimte. Als vochtige lucht in de vorm van dauw langdurig neerslaat op de wand- en plafondoppervlakken, dan krijgen deze geen kans om te drogen.

Oorzaken en oplossingen

Wat kan de oorzaak zijn van condensvorming aan geïsoleerde plafonds?

 • De luchtvochtigheid binnen in de ruimte wordt niet goed genoeg beheerst.
  Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de procesapparatuur te veel of te lang warmte afstoot of lucht met hogere RV. Om condensvorming tegen te gaan, dient men de conditie van de lucht in een ruimte zoveel mogelijk te reguleren. Dit vergt een nadere toelichting die te lezen is in ons E-book “De strijd tegen schimmels”.

 • De luchtvochtigheid boven de geconditioneerde ruimte wordt niet goed genoeg beheerst.
  De ruimte die zich bevindt boven op het plafond en onder het dak dient afdoende te worden geventileerd om condensvorming tegen te gaan. U dient de vrije hoogte zo groot mogelijk te houden om effectief te kunnen ventileren.

 • In de plafondconstructie zijn niet voldoende thermische scheidingen of dampremmende lagen voorzien om eventuele condensatieproblemen als gevolg van temperatuurverschillen te voorkomen. Dit kan te maken hebben met een niet dampdichte afwerking van een plafond aan de niet zichtbare bovenzijde. Je dient de ruimte tussen de stuiknaden van de plafondpanelen op te vullen met hoogwaardig polyurethaanschuim. Vervolgens dicht je dit af met een stalen afdekstrip en kit. Hiermee creëer je een dampdichte plafondconstructie (zie foto).

 • Naast de bovenvermelde punten kunnen er nog meer oorzaken verband houden met ongewenste condensvorming. De situatie kan altijd het beste worden beoordeeld aan de hand van een onderzoek ter plekke.

  In het E-book 'Plafondophangingen voor isolatiepanelenplafonds' tonen wij met details en foto's voorbeelden van een dampdichte bevestiging van een geïsoleerd plafond. Vraag hieronder het E-book aan.

  Nieuwbouw Wilko Fruit

  Gaudias Fruits bewaard onder optimale condities

  Vanaf 2017 smeedde Wilko Fruit in Breda plannen om te verhuizen naar een nieuwe locatie.
  De AGF-groothandel met specialisatie in Europees steenfruit bewaarde haar producten op een gegeven moment op wel 8 verschillende locaties. Ze wilden naar één complete nieuwbouw verhuizen. Om alle handel onder één dak te verwerken, om te pakken en te verkopen. Roma Projects realiseerde de binnenbouw, compleet met zowel haar eigen koelschuifdeuren in combinatie met snelroldeuren en een grote isoroldeur in de verkoopruimte.

  Alejandro van der Zwaard, zoon van eigenaar Wilko van der Zwaard, begeleidde voor het eerst de bouw. Hij koos na het gymnasium al snel voor de praktijk in het bedrijf. Als jonge tiener liep hij al mee in de loods en nu jaren later ook in de verkoopruimte. Alejandro: “Aanvankelijk had ik een heel andere richting voor ogen, maar dit bevalt mij toch beter”. Hij schetste samen met zijn vader een grove indeling van het plan op papier. Na vele voorbesprekingen met diverse partijen mondde dit uit in een nieuwbouw op een totale oppervlakte van 8.500 m².

  Instelling bewaarcondities per ruimte

  Het nieuwe pand telt vier grote cellenblokken, 1 kleiner cellenblok, een verkoop- en een expeditieruimte, inclusief een verdiepingsvloer van 1000 m² voor fustopslag en ompakactiviteiten. In al deze ruimtes zijn de temperaturen afzonderlijk in te stellen om een optimale bewaring van citrus, steenfruit, kruiden, druiven en ander zachtfruit te waarborgen.

  De buitenste schil van het gebouw is gerealiseerd door aannemer Willy Naessens. De nevenaannemers zoals Roma Projects werkten rechtstreeks in opdracht van Wilko Fruit. Alejandro van der Zwaard: “Dit vergt overleg met meerdere partijen en extra aandacht voor de samenwerking. Roma viel daarbij op als de meest soepele om samen mee te werken in de uitvoering. Maar we zochten dit keer dan ook een partij waarvan we wisten wat we konden verwachten. We wilden risico’s vermijden en geen tijd kwijt zijn aan discussies”.

  Isolerende bouwdetaillering belangrijk

  Een no-nonsense aanpak die derhalve tot een goed resultaat heeft geleid. Belangrijk daarin is een goede afstemming geweest tussen Roma Projects en deurenleverancier BG Door. Vooral met betrekking tot de isolerende bouwdetaillering ter plekke van de koelschuif- en snelroldeuren.
  Bouwkundig verkoopadviseur Bart Hultermans: “Juist daar is het gevaar op ongewenste condensvorming het grootste ondanks koudetechnische- en ventilatiemaatregelen. De Roma-koelschuifdeuren sluiten buiten werktijden de cellen hermetisch af. Maar ook tijdens werktijden, wanneer alleen de snelroldeuren de ruimtes afsluiten, willen we zoveel als mogelijk de condities in elke ruimte afzonderlijk bewaren. Hiervoor vormt een goed isolerende verpakking in de toegangen tussen de ruimtes een basisvereiste. Met goed werkende koudebrugonderbrekingen”.

  Nieuwe editie Roma Info is uit!

  Jaarlijks geven wij een gedrukte nieuwsbrief uit voor alle geïnteresseerden in ontwikkelingen en achtergronden over onze isolatiebouw: de projecten en de producten. In dit vluchtige digitale tijdperk met apps geeft deze nieuwsbrief een uitgebreider beeld van de mooie projecten waaraan wij meebouwen en wat wij voor u kunnen betekenen. Op een eigen gekozen en rustig moment kunt u dit nog eens nalezen.

  In deze editie:

 • nieuwbouw Van Gelder Groente en Fruit in opleverfase
 • Roma Products introduceert High Care vensters
 • feestelijke opening Bakkerij Nollen
 • Roma-sandwichpanelen met FM-Approvals nu standaard
 • gekoelde PGS-15 ruimte voor Gondrand Traffic
 • als flexibiliteit en haast geboden is...
 • enkele opgeleverde projecten in 2019
 • bezoek ons op Dé Appeldag 2019

  Wilt u ook de Roma Info ontvangen? Meldt u zich dan hier aan.

 • Abonneren op Roma Info nieuwsbrief

  Download hieronder de nieuwe editie van de Roma Info

  Open hier Roma info juni 2019

  Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw

  Een mix van kwaliteit én veiligheid

  Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw roepen regelmatig vragen op. Wat is er mogelijk? Hoe kunnen we het veilig monteren? We willen kwaliteit én veiligheid. Houdt dit verband met elkaar? Zo ja, waar begint dat dan eigenlijk? In de montagefase als de monteur het werk maakt? Of als de projectleider organisatorische maatregelen neemt? Of als andere partijen vragen stellen in de ontwerpfase, of in de fase van de aanneming, realisatie- tot ingebruikname- en onderhoud?

  Waar begint kwaliteit en veiligheid?

  De kwaliteit en veiligheid van beloopbare plafonds, klein of groot, begint al bij de eerste gedachte over een ontwerp. Onderaannemers komen vaak pas in beeld als het ontwerp van een project al in een ver gevorderd stadium is. Of zelfs als het gebouw er al staat en er geen grote aanpassingen meer mogelijk zijn. Als onderaannemers eerder aan tafel zitten met adviseurs en opdrachtgevers, kunnen ze meedenken in preventieve veiligheidsvoorzieningen voor monteurs en voor installateurs die na hen volgen. Ook meedenken in de finetuning van een project zorgt voor een hogere kwaliteit van het ontwerp en het uiteindelijke resultaat.

  Inpandige koelcellen met grote plafonds bouwen?

  Bij de grote projecten wordt er over de veiligheidsaspecten die komen kijken bij het inpandig bouwen van koelcellen met grote plafonds vaker in een vroegtijdig stadium nagedacht. Ontwerpers houden rekening met installatiewerk en onderhoud. Installateurs zijn hier ook een stuk stringenter in. Maar zelfs hier worden de onderstaande aandachtspunten toch vaak pas als sluitpost in een ontwerp meegenomen. Dit gebeurt vooral als al deze onderdelen en installaties voor de koelcellen separaat uitbesteed worden:

 • werkhoogte
 • randbeveiliging
 • valgevaar in tussenruimtes tussen plafond en buitengevel
 • toegang tot plafond. Vluchtweg van een plafond.

 • Welke veiligheidsvoorzieningen moet je aanbrengen?

  De volgende veiligheidsvoorzieningen dien je in de ontwerpfase al mee te nemen voor de montage en het afwerken van grotere sandwichpanelenplafonds:

 • werkhoogte (vrije hoogte bovenzijde plafond/onderzijde dakconstructie)
 • (nood)verlichting of permanente verlichting
 • permanente toetreding naar plafonds en vluchtwegen van plafonds
 • (rubber)looppaden
 • vrije ruimte tussen celblok en gevel
 • randbeveiliging, ook voor veilig onderhoud aan installaties tijdens de gebruiksfase
 • aanlijnpunten
 • compacte leidingtracés i.p.v. woud van leidingen

 • Hoe verhoog je de kwaliteit van beloopbare plafonds tijdens de montage?

  Een cruciale factor is dat men de plafonds op een veilige en kwalitatief juiste manier monteert, isoleert én dampdicht afwerkt. Dat kan alleen als we boven op het plafond overal goed en veilig bij kunnen om de juiste afwerkkwaliteit voor de juiste toepassing te garanderen. Uiteraard moeten de randvoorwaarden zoals hierboven beschreven dan ook goed zijn.

  Tijdens de bouwfase lopen veel installateurs dagelijks op het plafond. Dan kan er delaminatie van de bovenplaat ontstaan. Juist dan is bescherming van het plafond noodzakelijk. Zeker op plaatsen waar de (tijdelijke) trap staat die toegang biedt op het plafond.

  Zo zie je dat veiligheid en kwaliteit zeker onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

  Terug

  Top

  Archief

  High Care-vensters

  High Care vensters! Vlak met de wand,...Lees meer

  Aandocken bij koel- en vrieshuizen

  Het aandocken van de vrachtwagen bij ...Lees meer

  Wilt u zonnepanelen op uw sandwichpanelendak?

  In de utiliteitsbouw staat duurzaamhe...Lees meer

  Uw investering in sandwichpanelen brandveilig ?

  Met sandwichpanelen brandveilig bouwe...Lees meer

  Sandwichgevel renovatie: mooi of in de plooi ?

  Gevelrenovatie met sandwichpanelen of...Lees meer

  Welkom op de FRUCTURA 2018

  Wat is de FRUCTURA-beurs en wie nemen...Lees meer

  Nieuwbouw Hoogvliet Supermarkten in Bleiswijk

  Hoogvliet Supermarkten bouwt in Bleis...Lees meer

  Tuinderij Vers Brielle bouwt voort op succes

  Voor Tuinderij Vers in Brielle bouwt ...Lees meer

  Hoera Roma bestaat 40 jaar!

  De oorsprong van Roma isolatiesysteme...Lees meer

  Van Gelder Groente en Fruit Ridderkerk

  Van Gelder Groenten en Fruit nieuwbou...Lees meer

  Nieuwe kantbank zetwerk profielen

  Over de vervanging van één van de kan...Lees meer

  Bouwen ambient koelhuis in Puurs

  Voor opslag van steriele en gekoelde ...Lees meer

  Isolatiebouw project in de mix of helemaal nix?

  Isolatiebouw project met sandwichpane...Lees meer

  Vrieshuis ontdooien of uitzetten? Waar let je op?

  Soms noodzaakt de situatie dat je een...Lees meer

  Roma Projects bouwt voor Eosta en IQ Packing

  Voor Eosta bouwt Roma Projects koelce...Lees meer

  Nieuwe E-book deel 3 brandwerendheid is uit

  brandwerende sandwichpanelen voor koe...Lees meer