Blog/Nieuws

Terug

Blog/Nieuws

Nieuwbouw Wilko Fruit

Nieuwe editie Roma Info is uit!

Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw

Geslaagde sandwichpanelen gevelreiniging bij Schmidt Zeevis

High Care-vensters

Archief

Blog/Nieuws

Op deze blog- en nieuwspagina leest u met regelmaat blogs, nieuwsberichten, tips en wetenswaardigheden die te maken hebben met ons bedrijf, onze isolatiebouw projecten of producten.

Nieuwbouw Wilko Fruit

Gaudias Fruits bewaard onder optimale condities

Vanaf 2017 smeedde Wilko Fruit in Breda plannen om te verhuizen naar een nieuwe locatie.
De AGF-groothandel met specialisatie in Europees steenfruit bewaarde haar producten op een gegeven moment op wel 8 verschillende locaties. Ze wilden naar één complete nieuwbouw verhuizen. Om alle handel onder één dak te verwerken, om te pakken en te verkopen. Roma Projects realiseerde de binnenbouw, compleet met zowel haar eigen koelschuifdeuren in combinatie met snelroldeuren en een grote isoroldeur in de verkoopruimte.

Alejandro van der Zwaard, zoon van eigenaar Wilko van der Zwaard, begeleidde voor het eerst de bouw. Hij koos na het gymnasium al snel voor de praktijk in het bedrijf. Als jonge tiener liep hij al mee in de loods en nu jaren later ook in de verkoopruimte. Alejandro: “Aanvankelijk had ik een heel andere richting voor ogen, maar dit bevalt mij toch beter”. Hij schetste samen met zijn vader een grove indeling van het plan op papier. Na vele voorbesprekingen met diverse partijen mondde dit uit in een nieuwbouw op een totale oppervlakte van 8.500 m².

Instelling bewaarcondities per ruimte

Het nieuwe pand telt vier grote cellenblokken, 1 kleiner cellenblok, een verkoop- en een expeditieruimte, inclusief een verdiepingsvloer van 1000 m² voor fustopslag en ompakactiviteiten. In al deze ruimtes zijn de temperaturen afzonderlijk in te stellen om een optimale bewaring van citrus, steenfruit, kruiden, druiven en ander zachtfruit te waarborgen.

De buitenste schil van het gebouw is gerealiseerd door aannemer Willy Naessens. De nevenaannemers zoals Roma Projects werkten rechtstreeks in opdracht van Wilko Fruit. Alejandro van der Zwaard: “Dit vergt overleg met meerdere partijen en extra aandacht voor de samenwerking. Roma viel daarbij op als de meest soepele om samen mee te werken in de uitvoering. Maar we zochten dit keer dan ook een partij waarvan we wisten wat we konden verwachten. We wilden risico’s vermijden en geen tijd kwijt zijn aan discussies”.

Isolerende bouwdetaillering belangrijk

Een no-nonsense aanpak die derhalve tot een goed resultaat heeft geleid. Belangrijk daarin is een goede afstemming geweest tussen Roma Projects en deurenleverancier BG Door. Vooral met betrekking tot de isolerende bouwdetaillering ter plekke van de koelschuif- en snelroldeuren.
Bouwkundig verkoopadviseur Bart Hultermans: “Juist daar is het gevaar op ongewenste condensvorming het grootste ondanks koudetechnische- en ventilatiemaatregelen. De Roma-koelschuifdeuren sluiten buiten werktijden de cellen hermetisch af. Maar ook tijdens werktijden, wanneer alleen de snelroldeuren de ruimtes afsluiten, willen we zoveel als mogelijk de condities in elke ruimte afzonderlijk bewaren. Hiervoor vormt een goed isolerende verpakking in de toegangen tussen de ruimtes een basisvereiste. Met goed werkende koudebrugonderbrekingen”.

Nieuwe editie Roma Info is uit!

Jaarlijks geven wij een gedrukte nieuwsbrief uit voor alle geïnteresseerden in ontwikkelingen en achtergronden over onze isolatiebouw: de projecten en de producten. In dit vluchtige digitale tijdperk met apps geeft deze nieuwsbrief een uitgebreider beeld van de mooie projecten waaraan wij meebouwen en wat wij voor u kunnen betekenen. Op een eigen gekozen en rustig moment kunt u dit nog eens nalezen.

In deze editie:

 • nieuwbouw Van Gelder Groente en Fruit in opleverfase
 • Roma Products introduceert High Care vensters
 • feestelijke opening Bakkerij Nollen
 • Roma-sandwichpanelen met FM-Approvals nu standaard
 • gekoelde PGS-15 ruimte voor Gondrand Traffic
 • als flexibiliteit en haast geboden is...
 • enkele opgeleverde projecten in 2019
 • bezoek ons op Dé Appeldag 2019

  Wilt u ook de Roma Info ontvangen? Meldt u zich dan hier aan.

 • Abonneren op Roma Info nieuwsbrief

  Download hieronder de nieuwe editie van de Roma Info

  Open hier Roma info juni 2019

  Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw

  Een mix van kwaliteit én veiligheid

  Beloopbare plafonds in de sandwichpanelenbouw roepen regelmatig vragen op. Wat is er mogelijk? Hoe kunnen we het veilig monteren? We willen kwaliteit én veiligheid. Houdt dit verband met elkaar? Zo ja, waar begint dat dan eigenlijk? In de montagefase als de monteur het werk maakt? Of als de projectleider organisatorische maatregelen neemt? Of als andere partijen vragen stellen in de ontwerpfase, of in de fase van de aanneming, realisatie- tot ingebruikname- en onderhoud?

  Waar begint kwaliteit en veiligheid?

  De kwaliteit en veiligheid van beloopbare plafonds, klein of groot, begint al bij de eerste gedachte over een ontwerp. Onderaannemers komen vaak pas in beeld als het ontwerp van een project al in een ver gevorderd stadium is. Of zelfs als het gebouw er al staat en er geen grote aanpassingen meer mogelijk zijn. Als onderaannemers eerder aan tafel zitten met adviseurs en opdrachtgevers, kunnen ze meedenken in preventieve veiligheidsvoorzieningen voor monteurs en voor installateurs die na hen volgen. Ook meedenken in de finetuning van een project zorgt voor een hogere kwaliteit van het ontwerp en het uiteindelijke resultaat.

  Inpandige koelcellen met grote plafonds bouwen?

  Bij de grote projecten wordt er over de veiligheidsaspecten die komen kijken bij het inpandig bouwen van koelcellen met grote plafonds vaker in een vroegtijdig stadium nagedacht. Ontwerpers houden rekening met installatiewerk en onderhoud. Installateurs zijn hier ook een stuk stringenter in. Maar zelfs hier worden de onderstaande aandachtspunten toch vaak pas als sluitpost in een ontwerp meegenomen. Dit gebeurt vooral als al deze onderdelen en installaties voor de koelcellen separaat uitbesteed worden:

 • werkhoogte
 • randbeveiliging
 • valgevaar in tussenruimtes tussen plafond en buitengevel
 • toegang tot plafond. Vluchtweg van een plafond.

 • Welke veiligheidsvoorzieningen moet je aanbrengen?

  De volgende veiligheidsvoorzieningen dien je in de ontwerpfase al mee te nemen voor de montage en het afwerken van grotere sandwichpanelenplafonds:

 • werkhoogte (vrije hoogte bovenzijde plafond/onderzijde dakconstructie)
 • (nood)verlichting of permanente verlichting
 • permanente toetreding naar plafonds en vluchtwegen van plafonds
 • (rubber)looppaden
 • vrije ruimte tussen celblok en gevel
 • randbeveiliging, ook voor veilig onderhoud aan installaties tijdens de gebruiksfase
 • aanlijnpunten
 • compacte leidingtracés i.p.v. woud van leidingen

 • Hoe verhoog je de kwaliteit van beloopbare plafonds tijdens de montage?

  Een cruciale factor is dat men de plafonds op een veilige en kwalitatief juiste manier monteert, isoleert én dampdicht afwerkt. Dat kan alleen als we boven op het plafond overal goed en veilig bij kunnen om de juiste afwerkkwaliteit voor de juiste toepassing te garanderen. Uiteraard moeten de randvoorwaarden zoals hierboven beschreven dan ook goed zijn.

  Tijdens de bouwfase lopen veel installateurs dagelijks op het plafond. Dan kan er delaminatie van de bovenplaat ontstaan. Juist dan is bescherming van het plafond noodzakelijk. Zeker op plaatsen waar de (tijdelijke) trap staat die toegang biedt op het plafond.

  Zo zie je dat veiligheid en kwaliteit zeker onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

  Geslaagde sandwichpanelen gevelreiniging bij Schmidt Zeevis

  Het bedrijfspand van Koninklijke Schmidt Zeevis in de Spaanse Polder in Rotterdam heeft recent een frisse voorjaarsschoonmaak ondergaan. De gevelreiniging is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van de sandwichpanelen gevels.

  Waarom reinig je stalen sandwichpanelen gevels?

  Roma Projects heeft achter een stalen scheepswand op twee verdiepingen sandwichpanelenbouw gerealiseerd. De gevels zijn opgebouwd met Roma-sandwichpanelen P in RAL-kleur 9010 met microprofilering en een polyester coating van 25 mu. Het markante pand in de vorm van een zeewaardig schip is in 2015 opgeleverd en vormt nog steeds het visitekaartje van het bedrijf.

  Daarom besloot het spraakmakende en onderscheidende visverwerkende bedrijf de gevels een grote schoonmaakbeurt te geven. Ook vanwege de fijnstof die via de wind van de nabij gelegen A15 op de gevels strijkt, besloot Schmidt Zeevis dat het tijd was voor een reiniging van de 4500 m² geveloppervlak.

  Hoe reinig je stalen sandwichpanelen gevelwanden?

  Door gevels op de juiste manier te reinigen, blijven zowel de technische als de esthetische (glans en kleur) eigenschappen langer behouden. Voor het reinigen riep Schmidt Zeevis de hulp in van Borstelcleaning. Dit Friese bedrijf van de gebroeders van der Bles past een zelf doorontwikkelde reinigingstechniek toe voor het schoonmaken van stalen gevels.

  Video

  Bij het schoonmaken gebruikt Borstelcleaning radiografisch aangestuurde borstels welke, eventueel ook met een mobiele kraan, tegen de gevel worden gepositioneerd.

  Cleaningtechniek met drie pijlers

  Alle oppervlakken (ook kozijnen/glas) worden door de borstels met gelijkmatige druk minimaal 4x intensief geraakt. Hiernaast gebruikt Borstelcleaning warm water waardoor de vervuiling makkelijker van de gevel wordt los geborsteld. Een derde belangrijke factor is de toevoeging van het juiste reinigings- en glansmiddel tijdens het borstelen. Hierbij gaat het om het middel wat het meest geschikt is gezien de vervuiling, de coating, de positie en geografische ligging van het gebouw.

  Naderhand wordt er afgespoeld met warm water, zodoende de gevels glad, glanzend en afparelend te maken.
  De intensiteit van het borstelproces maakt de oppervlakten ook glad, glanzend en antistatisch. De gevel zal hierdoor langer schoon blijven.

  Opdrachtgever Jos van Vuren van Schmidt Zeevis is in zijn nopjes met de schone en spierwitte gevels: “Reiniging met de borstel leverde veruit het beste resultaat op. Ook de resterende delen, zoals de opbouw in de vorm van de kajuit hebben weer hun oorspronkelijke uitstraling gekregen”.

  High Care-vensters

  Verzonken gemonteerd en vlak afgedicht naar de wand

  Vraag en doel van flush-afwerkingen?

  Vanuit de voedingssector is er steeds meer vraag naar flush-afwerkingen. Het doel hiervan is dat door de toegepaste bouwmaterialen geen of zo min mogelijk horizontale vlakken, naden, kieren of scherpe hoeken ontstaan bij de inrichting en afwerking van de oppervlakken. Zo zullen stofresten, vuil of bacteriën niet achterblijven in de hygiënische ruimten.

  Ontwikkelingen van de Flush, Foodcare en High Care-afwerking?

  In de cleanroom sector is het vlak afwerken van oppervlakken bij de bouw en inrichting van ruimten al jaren een gemeengoed. Ook in de geconditioneerde voedingssector is een blinde bevestiging (zonder parkers in het zicht) van isolatiepanelen, profielen en raamkozijnen steeds vaker gewenst.
  Zo schrijft de EHEDG-richtlijn (Ontwerpprincipes voor voedingsmiddelenbedrijven) in binnen- en buitenmuren en ramen voor in nauwsluitende kozijnen die verzonken zijn gemonteerd en doorlopend en vlak afgedicht naar de muren.

  In de voedingssector past men al voedselveilig afgewerkte vensters toe in sandwichpanelenwanden. Zo behoudt men tijdens het produceren een goede kijk op de processen. Roma Products heeft hiervoor al een aantal jaren een r.v.s.- foodcare venster in haar assortiment. Dit is een blind bevestigd en in de hoeken gelast r.v.s.-kozijn met 1 x dubbel isolatieglas voorzien van antisplinterfolie.

  In de isolatiesysteembouw blijft een stabiele afwerking van bouwmaterialen zoals deuren en ramen die geheel flush afdichten met de wand een uitdaging. Hiervoor is een paneelomvattend kozijn nodig. In nauw overleg met klanten en architecten heeft Roma Products nu ook een High Care vast raamkozijn ontwikkeld.

  Dit High Care-venster heeft dezelfde kenmerken als het Foodcare venster, maar is vlak met de wand afgewerkt en voorzien van 2 x dubbel isolatieglas met een spouw ertussen. Het High Care-venster is bestemd voor binnentoepassing in zowel sandwichpanelen wanden als in bouwkundige wanden.

  Inmiddels zijn een aantal projecten gerealiseerd waar de High Care-vensters zijn toegepast:

 • Ausnutria Heerenveen
 • Danone Nutricia Haps
 • Jo Herbots Sint Truiden

 • Overig Blog/Nieuws

  Terug

  Top

  Archief

  Aandocken bij koel- en vrieshuizen

  Het aandocken van de vrachtwagen bij ...Lees meer

  Wilt u zonnepanelen op uw sandwichpanelendak?

  In de utiliteitsbouw staat duurzaamhe...Lees meer

  Uw investering in sandwichpanelen brandveilig ?

  Met sandwichpanelen brandveilig bouwe...Lees meer

  Sandwichgevel renovatie: mooi of in de plooi ?

  Gevelrenovatie met sandwichpanelen of...Lees meer

  Welkom op de FRUCTURA 2018

  Wat is de FRUCTURA-beurs en wie nemen...Lees meer

  Nieuwbouw Hoogvliet Supermarkten in Bleiswijk

  Hoogvliet Supermarkten bouwt in Bleis...Lees meer

  Tuinderij Vers Brielle bouwt voort op succes

  Voor Tuinderij Vers in Brielle bouwt ...Lees meer

  Hoera Roma bestaat 40 jaar!

  De oorsprong van Roma isolatiesysteme...Lees meer

  Van Gelder Groente en Fruit Ridderkerk

  Van Gelder Groenten en Fruit nieuwbou...Lees meer

  Nieuwe kantbank zetwerk profielen

  Over de vervanging van één van de kan...Lees meer

  Bouwen ambient koelhuis in Puurs

  Voor opslag van steriele en gekoelde ...Lees meer

  Isolatiebouw project in de mix of helemaal nix?

  Isolatiebouw project met sandwichpane...Lees meer

  Vrieshuis ontdooien of uitzetten? Waar let je op?

  Soms noodzaakt de situatie dat je een...Lees meer

  Roma Projects bouwt voor Eosta en IQ Packing

  Voor Eosta bouwt Roma Projects koelce...Lees meer

  Nieuwe E-book deel 3 brandwerendheid is uit

  brandwerende sandwichpanelen voor koe...Lees meer

  Pendeldeuren foodsafe voor de bakker

  Pendeldeuren foodsafe voor in een bak...Lees meer

  Bouw museum depots erfgoed Gent

  In opdracht van Helicon Conservation ...Lees meer