In geconditioneerde ruimten is de relatieve luchtvochtigheid zeer belangrijk. Een te lage relatieve luchtvochtigheid geeft kans op uitdroging van de opgeslagen producten. Een te hoge relatieve luchtvochtigheid geeft kans op ijsvorming op de verdamper van de koelinstallatie en condensvorming in de ruimte.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inspecteert voedselverwerkende bedrijven in de voedingsindustrie. Daarbij kijkt ze ook naar het inspectieonderdeel hygiënische inrichting. Bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van schimmels en bacteriën op wand- en plafondoppervlakken. Dit ontstaat door condensvorming in en rond de geconditioneerde ruimte. Als vochtige lucht in de vorm van dauw langdurig neerslaat op de wand- en plafondoppervlakken, dan krijgen deze geen kans om te drogen.
Wat kan de oorzaak zijn van condensvorming aan geïsoleerde plafonds?
Naast de bovenvermelde punten kunnen er nog meer oorzaken verband houden met ongewenste condensvorming. De situatie kan altijd het beste worden beoordeeld aan de hand van een onderzoek ter plekke.
In het E-book 'Plafondophangingen voor isolatiepanelenplafonds' tonen wij met details en foto's voorbeelden van een dampdichte bevestiging van een geïsoleerd plafond. Vraag hieronder het E-book aan.