CONO Kaasmakers Westbeemster

Terug

CONO Kaasmakers Westbeemster

Roma bouwt mee aan 'groenste' kaasmakerij

In opdracht van Visser & Smit Bouw is Roma Isolatiesystemen in juni 2013 gestart met de werkzaamheden aan de nieuwbouw van CONO Kaasmakers in de Beemsterpolder. Aan het ontwerp van de nieuwbouw is bijzondere aandacht besteed, omdat de locatie geplaatst is op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Architect Bastiaan Jongerius ontving dan ook de ARC Architectuur Award 2014 voor zijn ontwerp van de nieuwe duurzame kaasmakerij – de groenste ter wereld – een functioneel en elegant gebouw dat zich voegt in het monumentale landschap van de Beemsterpolder.

Voor Roma isolatiesystemen omvatte het project de levering en montage van isolatiewanden, plafonds en dakpanelen op een oppervlak van 12.540 m², waaronder de kaasopleg, het pekellokaal en kaaspakhuis . Ook de leidingbrug naar het tankenpark en aanvullende ruimten, zoals technische ruimten, grond- en hulpstoffenopslag en de expeditie, zijn opgebouwd met Roma-wanden, zowel met PIR-schuim als Roma-steenwolkern in verschillende dikten en afwerkingen.

In een video van CONO Kaasmakers ziet u de bouw van de groenste kaasmakerij in vogelvlucht. Wat maakt dit bekroonde project in de Beemsterpolder zo uitzonderlijk?

Bekijk video

De ruim opgebouwde ervaring van Roma als sandwichpanelenfabrikant én bouwer kwam goed van pas bij het toepassen van de bouw van het pekellokaal van CONO Kaasmakers. Door een innovatieve detaillering in de bevestiging van de wanden en plafonds zijn er geen bevestigingsmiddelen in het zicht. Deze oplossing draagt bij aan de duurzame bescherming van de wandbekleding op de lange termijn. De klantwens om een hoge graad van voedselveiligheid toe te passen en de modernste techniek, is hierin concreet uitgevoerd.

Foodcare bouwconcept

De isolatiebouw werkzaamheden werden geleid door Roma-projectleider Dennis van Keulen: “We zijn begonnen met de wanden en het dak van het pekellokaal, aansluitend hebben we de kaasmakerij, opleg, voorfabriek en het kaaspakhuis gebouwd. Nadat we de dit waterdicht afsloten, zijn wij gestart met de plafonds en binnenwanden. Dit verloopt in nauwe samenwerking met andere bouwpartijen in verband met het plaatsen van machines en leidingen. Onze werkzaamheden waren op tijd klaar zodat de Kaasmakers van CONO al diverse ruimten in gebruik konden nemen voor het proefdraaien”. Hierna werkten wij de resterende opleverpunten af.

In het vakblad Stedenbouw editie 722-2014 is een uitgebreid artikel opgenomen over de nieuwbouw van kaasmakerij De Nieuwe Tijd.

Bekijk artikel

De nieuwe kaasmakerij De Tijd is feestelijk geopend door Koningin Maxima in december 2014.
 CONO Kaasmakers neemt een ruime periode voor het proefdraaien. Om zich ervan zeker te stellen dat kwaliteit en smaak van de kazen uit de nieuwe kaasmakerij overeen komen met die uit de oude kaasmakerij. Pas hierna zal de oude kaasmakerij worden afgebroken om weer deel te gaan uitmaken van het mooie natuurlandschap in de Westbeemster.

CONO Kaasmakers maakt kaas op een bewuste manier en onderneemt duurzaam. Gebruikmakend van de modernste technieken, maar de bereidingswijze blijft ambachtelijk. Daarvoor heeft zij de De Koning Willem 1 Prijs toegekend gekregen. In een video van de Koning Willem 1 Stichting is te zien hoe CONO Kaasmakers omgaat met duurzaamheid.

Bekijk video